با توجه به مشکلات و نواقصی که در قوانین و ساختار بانکی کشور وجود دارد، اصلاح نظام بانکی به عنوان یک ضرورت مطرح است و این موضوعی است که اتفاق نظر برای تحقق آن درکشور وجود دارد و هرچه زودتر باید عملیاتی شود.
اصلاح نظام بانکی درحالی در دستور کار دولت قرار دارد که مشکلات نظام بانکی باید شناسایی شده و با بررسی و کار کارشناسی، درباره آن بازنگری و اصلاحات لازم انجام شود. در اجرای این طرح یکی از بخشهایی که نیاز به اصلاح دارد، ساختار بانکمرکزی است. بانک مرکزی باید فعالیتی مستقل داشته باشد و در وظایفی که بر عهدهاش قرار گرفته به نحو مطلوب عمل کند؛ در این راستا لازم است در بخش نظارتی نیز اصلاحات و بازنگریهایی انجام شود تا عملکرد بانکها در حوزههای مختلف مطلوب شود. ما باید شرایطی را ایجاد کنیم که نظام بانکی و در کل اقتصاد کشور به سمت شفافیت حرکت کند و این موضوع یکی از مولفههای مهمی است که باید در بحث اصلاح نظام بانکی مورد توجه قرار گیرد. بانکها درحالحاضر به سمت بنگاهداری روی آوردهاند و به یک بنگاه اقتصادی که به فکر کسب سود است، تبدیل شدهاند، درحالی که باید فعالیت بانکی داشته باشند تا بتوانند از بخش تولید و صنعت کشور حمایت و مشکلات مالی این بخش را رفع کنند. این موضوعی است که نیاز فوری به اصلاح دارد و باید فرصت را غنیمت شمرده و آن را حل کرد، چرا که این موضوع در بالا رفتن نرخ سودهای بانکی هم تاثیر منفی داشته است. به طور حتم، فراهم شدن چنین شرایطی به ضعف نظارت بر عمکلرد بانکها برمیگردد و این اعتقاد را دارم که نظارت بدون تنبیه کارساز نخواهد بود و باید با اینگونه تخلفات برخورد جدی شود.
بانکهای ما درحالحاضر هم مشکل ساختاری دارند، هم نظارتی و باید با اقدامات عاجل این مشکلات رفع شود؛ در این جهت، برای اجرای طرح اصلاح نظام بانکی، حمایت همهجانبه دولت، بانک مرکزی و مجلس لازم است، تا این طرح در کوتاهترین زمان به اجرا درآید، ضمن اینکه در این بین نباید از نظرات کارشناسان و اقتصاددانان غافل شد. بدون تردید اجرای این طرح در نهایت هم به نفع نظام بانکی خواهد بود هم به نفع اقتصاد کشور تمام خواهد شد.
عباسعلی نورا – کارشناس اقتصادی